Safi 22/12
Hej! Om några dagar ska vi gå igenom alla dessa papper och sammanställa resultaten. Det är enkäter om svenskars och irländskars? kost&hälsa. Ska bli kul att se resultatet :)
Vi ska även börja leta efter mer information om GI-metoden så att vi är bättre förberedda denna gång.
Vi ska även börja leta efter mer information om GI-metoden så att vi är bättre förberedda denna gång.
Lite kort om GI!
Hejsan, Madde som skriver här nu!
Jag sitter hemma hos Safi och letar lite information till GI-metoden som kommer att vara våran nästa diet vi ska prova. Vi kommer att börja den 15: e januari och hålla på fram till den sista februari.
Jag hittade en tabell, liknande den med pointsen över vissa varors GI-värde och tänkte skriva in den här. Mer info kommer komma efter eller under jullovet om vad GI-metoden innebär.
Men en viktid del är att följa tallriksmodellen, hälften frukt och grönsaker, en fjärdedel kolhyderater och en fjärdedel protein. Med kolhyderaterna ska man ta ca en knytnäve, helst byta ut allting till fullkornsprodukter. Att äta vitt bröd är ett big nono.
Här är iallafall tabellen, produkter med lågt GI ska ligga under 70. Normalt GI ska ligga mellan 70-90 och högt GI är över 90.
Jag sitter hemma hos Safi och letar lite information till GI-metoden som kommer att vara våran nästa diet vi ska prova. Vi kommer att börja den 15: e januari och hålla på fram till den sista februari.
Jag hittade en tabell, liknande den med pointsen över vissa varors GI-värde och tänkte skriva in den här. Mer info kommer komma efter eller under jullovet om vad GI-metoden innebär.
Men en viktid del är att följa tallriksmodellen, hälften frukt och grönsaker, en fjärdedel kolhyderater och en fjärdedel protein. Med kolhyderaterna ska man ta ca en knytnäve, helst byta ut allting till fullkornsprodukter. Att äta vitt bröd är ett big nono.
Här är iallafall tabellen, produkter med lågt GI ska ligga under 70. Normalt GI ska ligga mellan 70-90 och högt GI är över 90.
All bran | 60 |
All Bran (branflakes) | 60 |
Ananas | 94 |
Ananasjuice | 66 |
Apelsin | 62 |
Apelsin | 62 |
Apelsinjuice | 74 |
Apelsinjuice | 74 |
Aprikoser, konserverade | 91 |
Aprikoser, torkade | 44 |
Aspartam | 0 |
Bagel | 103 |
Baguette | 136 |
Bakad potatis | 135 |
Banan (gul) | 84 |
Banan, brun (övermogen) | 74 |
Banan, grön (omogen) | 43 |
Banan, gul (mogen) | 84 |
Black-eye önor | 59 |
Bondbönor, torkade | 113 |
Bovete | 78 |
Branflakes | 60 |
Bretonkex | 110 |
Bröd från fyra sädesslag | 64 |
Brödfrukt | 97 |
Bönor, »baked beans« | 69 |
Cajunris (Uncle Ben´s) | 72 |
Capellini | 64 |
Chiabatta | 92 |
Choklad | 70 |
Choklad, ljus | 70 |
Choklad, mörk bitter (>60% kakao) | 31 |
Chokladgodis, typ Japp och Mars | 91 |
Chokladmjölk (O´boy) | 49 |
Chokladmjölk med socker (O´boy) | 49 |
Chokladmjölk med sötningsmedel | 34 |
Citron | <20 |
Coco-pops (Kellogg´s) | 110 |
Cornflakes | 121 |
Cornflakes | 121 |
Couscous | 93 |
Cream of wheat | 94 |
Crispix (Kellogg´s) | 124 |
Croissant | 93 |
Dextrosol | 146 |
Dextrosol | 146 |
Digestive | 84 |
Digestivekex | 84 |
Energidryck | 136 |
Energidryck, typ Pripps energy | 136 |
Fettucini med ägg | 46 |
Fint knäckebröd | 116 |
Fiskpinnar | 54 |
Fiskpinnar | 54 |
Fruktbröd, bröd med torkad frukt | 67 |
Fruktcocktail, konserverad | 79 |
Fruktkaka | 93 |
Fruktos | 32 |
Gelégodis | 114 |
Glass | 51–114 |
Glass | 69 |
Glass med lågt fettinnehåll | 71 |
Glukos | 138 |
Glutenfritt bröd | 129 |
Gnocchi | 95 |
Grahamskakor | 106 |
Grapefrukt | 36 |
Grapefruktjuice | 69 |
Gröna linser | 42 |
Gröna linser, konserverade | 74 |
Gröna ärtor | 68 |
Gröna ärtor | 68 |
Halstabletter, hårda | 100 |
Hamburgerbröd | 87 |
Haricots vertes | 54 |
Havreflingor (okokta) | 89 |
Havregryn, okokta | 89 |
Havregrynsgröt | 70 |
Havregrynsgröt | 70 |
Havrekakor | 79 |
Havrekli | 78 |
Hirs | 101 |
Honung | 80–126 |
Jasminris | 81 |
Jordgubbar | 45 |
Jordnötter | 21 |
Jordnötter, rostade | 21 |
Kassava | 115 |
Kidneybönor | 43 |
Kidneybönor, konserverade | 74 |
Kikärtor | 47 |
Kikärtor | 47 |
Kikärtor, konserverade | 60 |
Kiwifrukt | 75 |
Knäckebröd, fint | 116 |
Knäckebröd, medelgrovt | 95 |
Korn, hela | 36 |
Kornbröd | 95 |
Kornbröd med hela korn | 39–66 |
Korv | 40 |
Korv, typ varmkorv | 40 |
Kringlor, salta | 116 |
Kålrot | 103 |
Körsbär | 32 |
Körsbär | 32 |
Laktitol | -1 |
Laktos | 65 |
Limabönor, djupfrysta | 46 |
Linguine med ägg | 70 |
Linguine, tjocka | 65 |
Linguine, tunna | 78 |
Linssoppa | 63 |
Läsk | 97 |
Läskedryck | 97 |
Läskedryck, light | 0 |
M&M | 46 |
Majsbröd | 92 |
Majschips | 103 |
Majskorn, frysta | 67 |
Majskorn, konserverade | 80 |
Majsmjöl | 97 |
Makaroner | 64 |
Makaroner | 64 |
Maltodextrin | 137 |
Maltos | 150 |
Mango | 80 |
Marmelad, osötad | 35 |
Melba toast | 100 |
Minimjölk | 46 |
Minimjölk | 46 |
Mjölk, 3% fett | 39 |
Morötter | 101 |
Morötter, kokta | 101 |
Muffins, äpple, osockrade | 69 |
Muffins, äpple, sockrade | 63 |
Munk | 108 |
Müsli | 80 |
Müsli (beroende på märke) | 60–94 |
Müsligodis | 87 |
Märgärt | 56 |
Mördegskakor, småkakor | 91 |
Nachips (Old el paso) | 106 |
Nektar | 94 |
Nutella | 46 |
Nätmelon (cantaloupe) | 93 |
Palsternacka, kokt | 139 |
Papaya | 83 |
Persika | 40 |
Persika, konserverad, lätt sötad | 74 |
Persika, konserverad, osötad | 43 |
Persika, konserverad, sötad | 83 |
Pintobönor | 55 |
Pintobönor, konserverade | 64 |
Pitabröd | 82 |
Pizza | 86 |
Pizza | 86 |
Plommon | 34 |
Pommes frites | 107 |
Pommes frites | 107 |
Popcorn | 79 |
Popcorn | 79 |
Potatis, bakad | 135 |
Potatis, bakad i mikrovågsugn | 117 |
Potatis, färsk | 81 |
Potatis, konserverad | 87 |
Potatis, pontiac (fast) | 80 |
Potatis, ångkokt | 93 |
Potatischips | 77 |
Potatischips | 77 |
Potatismos (hemlagad) | 98 |
Potatismos, hemlagad | 98 |
Potatismos, pulver | 118 |
Power bar performance | 81 |
PR Bar | 46 |
Pumpa | 107 |
Pumpernickel, cocktailtyp | 84 |
Päron | 50 |
Päron | 50 |
Päron, konserverad, osötad | 63 |
Raider | 62 |
Ravioli | 56 |
Rice Krispies (Kellogg´s) | 117 |
Ris, basmati | 83 |
Ris, brunt | 79 |
Ris, jasmin | 81 |
Ris, parboiled | 68 |
Riskakor | 117 |
Riskakor, med högt amylosinnehåll | 85 |
Riskakor, med lågt amylosinnehåll | 128 |
Riskakor, vanliga | 117 |
Riskli | 27 |
Rispasta (glasnudlar) | 131 |
Rispuffar | 132 |
Risvermicelli, kinesisk | 83 |
Russin | 93 |
Ryvita | 93 |
Råg, hela korn | 48 |
Rågbröd med hela korn | 68 |
Rågbröd med linfrön | 78 |
Rågbröd, fullkorn | 89 |
Rågbröd, fullkorn | 89 |
Rån med vaniljfyllning | 110 |
Råris | 81 |
Röda linser | 36 |
Rödbetor, kokta | 91 |
Sackarin | 0 |
Saft | 94 |
Saft, light | 0 |
Saltiner | 102 |
Skruvmakaroner | 61 |
Smördegskakor | 84 |
Snabbgröt | 94 |
Snabbnudlar | 67 |
Snabbnudlar | 67 |
Snabbris | 128 |
Snickers | 57 |
Socker (sackaros) | 92 |
Sockerkaka | 66 |
Sockerkaka | 66 |
Soja-”Yoghurt” (Vitari) | 40 |
Sojabönor | 25 |
Sojabönor, konserverade | 30 |
Sojamjölk | 43 |
Soppa med svarta bönor | 92 |
Spagetti, durumvete, kokt 12 min. | 67 |
Spagetti, durumvete, kokt 5 min. | 52 |
Spagetti, fullkorn | 53 |
Spagetti, proteinberikad | 38 |
Spagetti, tjock, kokt 15 min. | 59 |
Spaghetti (fullkorn) | 53 |
Special K | 77 |
Sultanrussin | 80 |
Surdegsbröd från råg | 83 |
Svamp | <20 |
Sylt | 80 |
Sötpotatis | 77 |
Tacoskal | 97 |
Tekakor | 98 |
Tomatsoppa | 54 |
Tomatsoppa | 54 |
Tortellini, ost | 71 |
Vaniljsås | 59 |
Water crackers | 102 |
Vattenmelon | 103 |
Vaxbönor | 44 |
Weetabix | 109 |
Vermicelli | 50 |
Vete, hela korn | 59 |
Vetebröd (fullkorn, fiberfranska) | 97 |
Vetebröd (långfranska) | 100 |
Vetebröd med ca 50% havrekli | 68 |
Vetepuffar | 105 |
Wienerbröd | 84 |
Vindruvor | 61 |
Vita bönor | 40 |
Vita bönor, konserverade | 70 |
Våfflor | 109 |
Våfflor | 109 |
Xylitol | 5 |
Yam | 74 |
Yoghurt med frukt, sötad | 47 |
Yoghurt, lätt med frukt, osötad | 20 |
Yoghurt, lätt med frukt, sötad | 47 |
Yoghurt, naturell | 51 |
Äpple | 52 |
Äpple | 52 |
Äpplejuice | 58 |
Ärtsoppa | 86 |
Ärtsoppa | 94 |
Ärtsoppa med gröna ärtor | 94 |
16/12 Safi
Hej!
Det var länge sen man skrev något här. Vi alla tre har haft fullt upp med annat skolarbete och den här bloggen har inte precis prioriterats. Nu närmar sig jullovet och vi kommer ha mer tid till att ägna oss åt projektarbetet.
För ca 1 vecka sedan fick vi en ny handledare eftersom vår f.d handledare är sjukskriven. På grund av sjukskrivningen så hade vi ingen handledningstid på ca 3 månader, men idag hade vi äntligen en tid med våran nya handledare och vi fick prata om hur det har gått för oss hittils och om vårat mål och syfte med projektarbetet. Vi har även gjort en bättre planering så nu vet vi mer specifikt vad vi ska göra.
Vi har fortfarande inte sammanställt resultaten av enkäterna men det ska göras under jullovet förhoppningsvis. Under jullovet ska vi även sammanställa Viktväktarnas diet och börja leta efter fakta om GI-metoden som blir vår nästa diet som vi ska prova. Ni får veta mer om det sen!
Vi startar med GI-metoden den 15 januari och avslutar dieten den 28 februari.
Hoppas det går bättre den här gången.
Det var allt för mig för den här gången.
Vi ska försöka bli bättre med att uppdatera bloggen.
Det var länge sen man skrev något här. Vi alla tre har haft fullt upp med annat skolarbete och den här bloggen har inte precis prioriterats. Nu närmar sig jullovet och vi kommer ha mer tid till att ägna oss åt projektarbetet.
För ca 1 vecka sedan fick vi en ny handledare eftersom vår f.d handledare är sjukskriven. På grund av sjukskrivningen så hade vi ingen handledningstid på ca 3 månader, men idag hade vi äntligen en tid med våran nya handledare och vi fick prata om hur det har gått för oss hittils och om vårat mål och syfte med projektarbetet. Vi har även gjort en bättre planering så nu vet vi mer specifikt vad vi ska göra.
Vi har fortfarande inte sammanställt resultaten av enkäterna men det ska göras under jullovet förhoppningsvis. Under jullovet ska vi även sammanställa Viktväktarnas diet och börja leta efter fakta om GI-metoden som blir vår nästa diet som vi ska prova. Ni får veta mer om det sen!
Vi startar med GI-metoden den 15 januari och avslutar dieten den 28 februari.
Hoppas det går bättre den här gången.
Det var allt för mig för den här gången.
Vi ska försöka bli bättre med att uppdatera bloggen.