Pasta med tonfisk
Madeleine 25/1
Just nu är jag hemma hos Safsi och vi lagar mat, GI-mat såklart. Vi tänkte testa på pastan som Johanna skrev i några inlägg under detta. Jag som är en sucker för tonfisk ser fram emot denna rätt och jag är skit hungrig så jag ska låta mig väl smakas!
Tyckte vi var lite duktiga som bestämmde oss för att testa receptet, vi var och handlade tonfisk först i centrum. Safi är i köket nu och fixar och donar med allting. Jag tror de kommer bli skitgott.
I lördags fyllde jag år och då fuskade jag rätt mycket vill jag lova! Jag åt tårta och fondue, men hey? Man fyller bara 19 en gång ellerhur?
Safi kommer nog knäppa kort på maten sedan och så lägger vi ut det här :)
Kram
GI - receptbok
Recept á la Madde
Idag skrev jag ju att jag skulle göra mozarella sallad! Jag gick in och kikade lite efter reccept och hittade detta, rullar med parmaskinka, mozzarella och basilika!
Ingredienser
8 skivor lufttorkad skinka (gärna parmaskinka)
2 klumpar mozzarella
några kvistar färsk basilika
Gör så här:
1. Skär osten i skivor. Bre ut en skinkskiva i taget och gör rullar genom att lägga på ost tillsammans med ett basilikablad och därefter rulla ihop.
2. Dekorera med basilika
Detta är väldigt lågt GI och engligt en GI-expert nästa inget GI-värde alls.
Till detta kommer jag ha en sallad och göra en dressing på vinäger, olja och balsamvinäger för lite mer smak, dessutom är vinäger bra för att få surhet i magen.
MUMMS!
Madeleine
Har inte kunnat blogga här så mycket eftersom våran internet hemm inte vill fungera.
Hur har det gått för mig nu då? Imorgon är det en vecka sedan vi började med GI.
Jag känner ändå att GI metoden är lättare för mig, då man inte behöver tänka exakt lika mycket. Maten har gått bra, har ätit mycket kyckling och sallad och sådant. Ikväll ska jag laga mozarellasallad.
Johanna har lagt ut några riktigt mummsiga reccept jag ska prova på, de lät riktigt goda :)
Ha det så bra så länge!
/ Madde
Safi
Nu har vi börjat med den första dieten och det har gått ganska bra. Ibland är det svårt att veta vad man ska äta, men det löser sig alltid till slut. Det är särskilt svårt i skolan, speciellt när det är grytor, för det behöver man äta med ris och ris är inte bra när man provar på GI-metoden. Men en knytnäve ris går bra..
Matdagbok: Måndag 18/1 - 2010
Frukost: 2 ägg med ett glas mjölk.
Lunch: Korv stroganoff med en knytnäve ris.
Middag: Chicken Kebab med ett glas saft (light).
Försöker att äta 2 ägg och kalkonskivor varje morgon. Det är en bra GI-frukost.
Har även ätit ganska mycket fisk sen vi började med dieten.
Var hos skolsystern en dag innan vi satte igång med dieten och min startvikt ligger på 55.6 kg. Har gått upp ganska mycket det senaste året, så skulle vart bra att gå ner i vikt igen. Ska göra mitt bästa under den här dieten.
Har en massa anteckningar på mobilen som måste överföras till loggboken så bäst att sätta igång med det redan nu. Vi har handledningstid på fredag kl 12.30 - 13.00 så loggböckerna ska skickas in.
Det var allt för mig.
Ha det bra.
Tonfisk Pasta med Oliver
Ett recept som jag tror Madeleine skulle tycka om. (hon älskar tonfisk)
GI cirka 60.
Ingredienser (4portioner)
-
2 Burkar tonfisk
-
1 liten gul lök
-
1 vitlöksklyfta
-
3 msk olivolja
-
En burk krossade tomater
-
15 Kalamataoliver
-
Salt och Peppar
-
400 g pasta snäckor
Koka pastan. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem lätt i oljan. Tillsätt krossade tomater och tonfisk. Skär olivköttet från oliverna och tillsätt dem i den finfördelat i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt allt koka upp och vänd sedan ned den nykokta pastan och blanda den väl med såsen. Man kan även tillsätta riven ost över.
Näringsvärde per portion Protein Fett Kolhydrater Kcal
Gram 32 20 78 629
E% 20 29 51
Kyckling med basilikatagliatelle
GI ligger ungefär vid 60
Ingredienser (4 portioner)
- 4 kycklingfiléer, strimlade
- 1 gul lök, finhackad
- 6 soltorkade tomater, strimlade
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl hönsbuljong
- 1 dl matlagningsgrädde (7%)
- 1 dl mjölk
- Olivolja
- 1 msk färsk basilika, skuren
- Salt och peppar
- 400 g tabliatelle
Koka pastan och spola den under kallt vatten. Bryn kycklingen med lök och soltorkade tomater. Red med mjöl. Tillsätt buljong, matlagningsgrädde och mjölk och låt koka ihop. Värm pastan tillsammans med olivolja, skuren basilika. Salta och peppra efter smak. Servera med kycklingen.
Näringsvärde per portion Protein Fett Kolhydrater Kcal
Gram 56 19 91 770
E% 30 22 48
/ Johanna
De olika GI-metoderna
- För hälsa och välmående: Basera ditt kolhydratintag på värden upp till 90, men det är bra att sträva efter att ligga under 70. Första målet efter träningen kan innehålla kolhydrater med högre GI, men det är inte nödvändigt om du inte är ute efter maximal återhämtning och bästa möjliga träningstesultat.
- För diabetiker: Basera ditt kolhydratintag på livsmedel med värden upp till 70, och låt så stor del som möjligt av dina kolhydrater ha ett GI under 70. Även fösta målet efter träning ska ha ett lågt GI-värde. Vid blodsockerfall ska du helst äta en liten mängd livsmedel med ett GI över 90-
- För maximal fettförbränning och viktminskning: Basera din kost på livsmedel med lågt GI under 70. Och ät endast undantagsvis mat med medelhögt GI. Kolhydrater med högt GI är acceptabla efter träning.
Det finns även metoder för hjärt- och kärlhälsa, maximal uthållighet och prestation och för styrka&muskeltillväxt. Så ifall någon är intresserad av att veta dessa, kan vi även skriva ut dem i bloggen.
Källa: Blodsockerblues, Av Fredrik Paulún
17/1 - 10 Johanna
Dagens frukost:
- Röd mjölk . (Mjölk med 3% fett, ger ett GI på 38)
- Färskpressad Apelsinjuice (När du gör själv, på vanliga apelsiner blir GI 62)
- Rågfiberfralla (GI 76)
- Kokt ägg
Här är en bra sida på en GI-tabell.
http://www.paulun.se/gi_tabeller.aspx
Johanna
Igår satt jag,safi och madde kvar i skolan i en timme och kollade lite om GI, vi läste även hennes uppsats om GI. När jag kom hem satt jag och läste en bok som heter Blodsockerblues och är skriven av Fredrik Paulun. Vart helt inne i boken, så jag började skriva ner de jag tyckte var intressant. Dels hur man kan räkna ut GI för en hel måltid och liten annan småfakta, vart ganska mycket tillslut. Satte ihop det med maddes uppsats och totalt blev det 5sidor.
Nu sitter jag i skolan med Safi, slutade klockan ett idag. Men har suttit med projektarbetet, skrev en A4 om hur jag tyckte att viktväktarna hade varit.
Var även hos skolsystern idag kollade vikt,blodtryck och puls.
Projektarbetet går framåt och imorgon börjar dieten, sen har vi inte mycket kvar att göra.
Jag kommer uppdatera senare när dieten har kommit igång och skriva hur det går.
Safi
- Följer man dieten fullständigt i två veckor så kan man lyckas gå ner hela 4 kilo.
- Man får äta tills man känner sig mätt.
- Dieten går ut på att man ska äta proteiner och nyttig mat.
- Man slipper gå runt hungrig för det här är ingen diet där man svälter sig själv.
- Vi slipper räkna ut points som på Viktväktarna.
- Dieten fungerar väldigt bra för laktos-intoleranta.
- Man ska undvika kolhydrater som pasta, potatis och ris, men inte utesluta det helt.
- Inget vitt bröd.
- Man ska helst inte äta någon choklad.
Safi
För ungefär en vecka sen var Madde och Johanna hemma hos mig (Safi) och då letade vi efter information om GI-metoden och började med att sammanfatta enkäterna. Det tog en väldigt lång tid, (ca 10 timmar) och vi är inte riktigt klara än, men vi har inte så bråttom med att få i ordning enkäterna än. Vi tre har ganska mycket annat att fokusera på just nu, så vi kommer sammanfatta klart enkäterna när vi har mer tid.
Idag skrev Madeleine en "uppsats" om GI-metoden som jag och Johanna fick läsa igenom senare. Vi alla tre vet nu vad dieten går ut på och vi ska börja med dieten den 15 januari, alltså om två dagar.
Tror faktiskt det kommer gå mycket bättre med den här dieten än med förra dieten (Viktväktarna) och jag ser framemot att få börja med den här dieten.
Här bjuder jag på några bilder från den kvällen vi började sammanfatta enkäterna.
Här är Madde och Johanna som arbetar för fullt.
Det var en massa enkäter! Både svenska och irländska.
Här är ca 1/4 del av enkäterna.
Johanna tog med en receptbok om GI-metoden som vi fick kika in i.
Madeleine
Har precis suttit och skrivit lite om GI metoden, Information och sådant. Det blev nästa 3 sidor så nu har vi en bra grund för den 2:a och sista dieten.
Vi kommer att börja på fredag oc jag hoppas att denna gång går mycket bättre än förra. Jag tror faktiskt att GI kommer vara lättare. Hålla sig till tallriksmodellen och tänka på långsamma kolhydrater. Det går nog bra.
Safi och Johanna ska få läsa igenom allting så vi kan göra ändringar och kompletteringar. Men det går nog bra.
Vi hörs!
/Madde